Urasli nokat (Unguis incarnatus )je učestali problem kod mnogih ljudi, te kada se stanje razvije do upale i bolnosti, rješava se kirurškim putem. Urasli nokat se uglavnom razvija na palčevima stopala, no moguće je da se uslijed neke traume razvije i na drugim prstima stopala. Pacijent se tuži na bol, otečenost prsta i konačno infekciju koja se razvije na prstu, te je otežano hodanje i nošenje obuće. Problem uraslog nokta se najčešće pojavljuje kod mlađih osoba.

Uzroci urastanja noktiju mogu biti različiti, no najčešći su uska obuća i nepravilno podrezivanje noktiju. Kod podrezivanja noktiju, važno je zapamtiti da se nokti podrezuju ravno, tako da rubovi noktiju mogu pravilno i slobodno rasti.

No kada već dođe do problema s uraslim noktom, jednostavna kirurška tehnika se primjenjuje prilikom kojom se problem rješava, dok se uz pravilno održavanje (podrezivanje noktiju) te nošenje udobnije obuće urasli nokat više ne bi trebao ponavljati.

URASLI NOKAT – KIRURŠKO/LASERSKI ZAHVAT U LOKALNOJ ANESTEZIJI

Ovom metodom se u našoj poliklinici rješava problem uraslog nokta. Zahvat se izvodi tako što se prvo injekcijom ubrizga lokalni anestetik u područje oko nokta. Ovisno o zatečenom stanju, kirurški i laserom se cijelom dužinom uklanja problematični dio nokta do korijena (parcijalno uklanjanje nokta) s vanjske ili unutarnje strane ili obostrano. Nakon toga se ablativnim laserom ukloni matriks nokta kako bi se spriječilo ponovno urastanje nokta.

Radi prijevoja koji slijedi nakon zahvata, preporučujemo da pacijent sa sobom ponese udobniju i širu obuću koju će moći navući na noge. Nakon dolaska kući, dobro je držati nogu na povišenom kako bi se umanjio osjet boli i nakupljanje krvi u operiranom dijelu nokta. U nekim slučajevima, liječnik će propisati antibiotik nakon zahvata.

OPORAVAK

Neke aktivnosti treba izbjegavati nakon zahvata na uraslom noktu poput dužeg hodanja, izlaganja nogu nečistoj podlozi, odlaska na bazen ili sportskih aktivnosti radi znojenja i pritiska te mogućih ozljeda i udaraca. Cijeljenje može potrajati, ovisno o opsegu zahvata i primijenjenoj tehnici , od 7 dana do 3 tjedna.

Previjanje će biti potrebno učiniti nekoliko puta nakon zahvata kako bi se pratio oporavak.

Za više informacija ili naručivanje, molim nazovite nas na telefon: 023/309-065.