Ako imate leziju na koži poput madeža, ciste, bradavice ili lipoma i ateroma koje želite ukloniti, obično se radi o vrlo jednostavnom zahvatu. Možda ste se odlučili na ovaj zahvat jer ste primjetili promjene na madežu, bradavici ili cisti u boji ili veličini, ili vam se naprosto estetski ne sviđa ili čak stvara bol, nelagodu ili vam ograničava kretnje. Možda vam je naprosto dosta i odlučili ste da je vrijeme riješiti taj problem.

Većina lezija se uklanjanju kirurškim putem ili pomoću lasera u lokalnoj anesteziji, što znači da ste budni no područje obrade je potpuno utrnuto. Druge tehnike uključuju korištenje kemijskih preparata ili tretiranje lezija tekućim dušikom (smrzavanjem). U određenim slučajevima koristi se i elektrokauter kako bi se uklonila lezija na koži.

Uklanjanje kožnih lezija je obično je brz i jednostavan zahvat, te se najćešće izvodi ambulantno, što znači da nema potrebe za zadržavanjem u klinici nakon zahvata.

MADEŽI, CISTE, ANGIOMI, MILIJE, FIBROMI, BRADAVICE I LIPOMI

Kvržice i izrasline na koži poput madeža, cisti, angioma, milija, fibroma, bradavica i lipoma vrlo su učestala pojava na ljudskom tijelu. Srećom, većina promjena na koži, kao i neke urođene, mogu se ukloniti. Kod većine ovih problema, naš prvi izbor je LASERSKO UKLANJANJE budući da je jednostavno, brzo, bezbolno i trajno.

MADEŽI

Madeži (nevi) su nakupine pigmentiranih stanica koje se obično pojavljuju kao male, smeđe pjege i mogu se razviti bilogdje na tijelu. Madeži se mogu razviti u različitim veličinama, bojama i površinama (u razini kože, glatki ili izdignuti, naborani itd.).

Nekoliko je različitih opcija i razloga za uklanjanje madeža. Neki pacijenti žele ukloniti madež jer ih smeta njihova pojava na koži, iz estetskih razloga. Drugi pacijenti primjećuju neke promjene u izgledu madeža koja uvijek treba biti znak za odlazak liječniku. Vidljive promjene u izgledu madeža može značiti da je došlo do maligne promjene (rak kože, melanom) zbog čega se madež mora obavezno ukloniti.

Općenito, madeže se može ukloniti:

 • pomoću lasera (Co2 frakcijski laser, Nd;Yag laser)
 • smrzavanjem (Kriokirurškim putem)
 • kauterizacijom (elektro kirurški nož)
 • ekcizijom (kirurški zahvat kojim se izrezuje madež sa okolnim tkivom)

Svi madeži koji se uklone moraju biti pregledani, te je u nekim slučajevima opravdano poslati uklonjeno tkivo na PDH (patohistološku analizu) kako bi se utvrdilo da li su postojale kancerozne stanice u nalazu tkiva i da li su u potpunosti uklonjene zahvatom.

Neki od znakova da se radi o potencijalno malignim promjenama na madežu su:

 • ASIMETRIJA: dio madeža ne izgleda više kao drugi dio madeža
 • RUBOVI MADEŽA: Rubovi madeža su nepravilni, prošireni.
 • BOJA MADEŽA: Boja nije jednolična na cijelom madežu/madež je potamnio ili pocrnio ili ponekad promijenio boju u sasvim svijetlu, crvenu ili plavu.
 • PROMJER MADEŽA: Veličina madeža je veća od 6 mm.
 • PROMJENA NA MADEŽU: Bilokakva promjena na madežu u boji, obliku, teksturi, veličini

CISTE

Ciste su zatvoreni džepovi tkiva koji mogu biti ispunjeni tekućim, gelastim ili drugim sadržajem. Pipaju se kao veći ili manji grašci pod površinom kože. Obično su rezultat infekcije pod kožom ili začepljenih žlijezda ili se stvaraju oko stranog tijela (poput naušnice). Ciste nisu kancerozne promjene.

 

Većina cisti je bezbolna, no zbog različite veličine i smještaja na tijelu, ponekad je potrebna liječnička intervencija odnosno zahvat kojim bi se cista uklonila. Može se ukloniti

 • laserom
 • dreniranjem
 • injekcijom kortizona
 • ekscizijom

ANGIOMI

Angiomi su nakupine izrazito guste krvi ili limfnih žila koji su najčešće smješteni u koži ili ispod nje a prikazuju se kao crvene ili ljubičaste mrlje.

Angiomi često nastaju pri rođenju ili ubrzo nakon rođenja i može ih se smatrati madežima. Oko trećine sve novorođenčadi ima angiome, no oni se od osobe do osobe razlikuju po ne predstavljaju zdravstveni nego estetski problem. Vrste izgleda hemangioma:

 • nevus flameus
 • kapilarni hemangiomi (mrlje poput jagode)
 • kavernozni hemangiomi
 • paukoliki angiomi
 • limfangiomi

 

Najučinkovitije uklanjanje angioma je pomoću lasera (Co2 frakcijski/Nd:Yag).

MILIJE


Milije su sitne bubuljice na koži ispunjene bijelim sadržajem koje se najčešće pojavljuju oko brade, nosa i očiju, no mogu se pojaviti i na obrazima i na čelu. Ispunjene su keratinom (koji proizvodi koža) koji ostane „zarobljen“ između vanjskog i unutarnjeg sloja kože. Milije su bezopasne i najčešće se pojavljuju kod djece, dok se kod odraslih mogu pojaviti kada postoji neka oštećenja kože poput blistera, kemijskih opekotina, ili opekotina nastala od sunca itd.

Dobar dio milija će nestati samo od sebe, no ukoliko ih želite ukloniti neki od tretmana kojim se može riješiti problem su:

 • mikrodermoabrazija
 • kemijski piling
 • lasersko uklanjanje milija

 

LIPOMI

Lipomi su bezopasne nakupine masti koje relativno sporo rastu i najčešće se nalaze između kože i vanjskog sloja mišića. Lipome je jednostavno dijagnosticirati budući da se mogu malo pomicati na dodir prstima, mekani su i neosjetljivi. Najćešće se pojavljuju kod osoba srednje dobi. Uzrok im nije u potpunosti ustanovljen, no poznato je da mogu biti nasljednog karaktera.

 

Uklanjanje lipoma nije neophodno, no ukoliko zbog smještaja na tijelu stvara nelagodu ili bol mogu se jednostavno ukloniti kirurškim putem.

FIBROMI

Fibromi su dobroćudne izrasline na koži i ne predstavljaju zdravstveni problem. U nekim slučajevima mogu biti iritantan problem zbog mjesta na kojem se nalaze pa u kontaktu sa odjećom ili nakitom. Izgledaju kao maleni mekani čvorići, papulice na peteljci na koži i mogu narasti od par milimetara do centimetra u promjeru. Obično su boje kože ili svijetlo pigmentirani. Često se pojavljuju na vratu, ispod pazuha, na leđima, ispod grudi i na preponama. Češće se pojavljuju u žena (posebno kod povećane težine) i kod starijih ljudi.

Vrlo ih je jednostavno ukloniti:

 • Elektrokirurškim nožem
 • Laserom (Co2 frakcijskim laserom/Nd:Yag)
 • Smrzavanjem

BRADAVICE

Bradavice su općenito male, grube izrasline na koži i tipično se pojavljuju na rukama i stopalima, no mogu se pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Izgledom podsjećaju na cvjetaču ili na čvrsti blister.

Bradavice uzrokuje virus iz skupine Humanih papilovirusa“ ili HPV.  Postoji više od stotinu tipova HPV virusa koji mogu dovesti do nastanka bradavice. No postoji nekoliko tipova HPV-a koji uzrokuju nastanak virusnih bradavica na genitalijama i posebno su ugrožene žene kod kojih neliječenje bradavica dovodi do nastanka cervikalnog karcinoma.

 Većina bradavica će nestati samo od sebe, no mogu proći mjeseci, čak i godine da nestanu. Najjednostavnije ih je ukloniti laserom nakon čega se bradavica na istom mjestu neće pojaviti.

Kao kod bilokojeg kozmetičkog postupka važno je uskladiti očekivanja i mogućnosti prije odluke o zahvatu. Naš liječnik će vam objasniti kakve rezultate možete očekivati te pojasniti tijek oporavka i koji su rizici povezani sa zahvatom.

Za više informacija ili se želite naručiti, pošaljite nam upit na mail ili nas nazovite na tel: 023/309-065.