Skolioza je izraz koji se koristi za bočno  zakrivljenje kralježnice.

Statistika za skolioze

Skolioza je učestalija kod djevojčica  naspram dječaka  i to u omjeru 2:1. Statistika pokazuje da se na svakih 1000 ljudi javlja 3-5 osoba sa skoliozom.  Skolioza se obično javlja u starijih od 10 godina, ali je nađena i kod beba.

Faktori rizika za skoliozu

U većini slučajeva (85%), uzrok skolioza nije poznat (liječnici to zovu idiopatski). Ostatak od 15% slučajeva se može razvrstati u 2
skupine:

  1. Nestrukturalna (funkcionalna) skolioza:  Ovaj tip skolioze je privremeno stanje gdje je kralježnica inače normalna.  Iskrivljenje nastaje kao rezultat drugih problema.Naprimjer ako je jedna noga kraća od druge, ako postoji grč (spazam)
    muskulature, radi upale slijepog (apendicitisa), itd.  Aktivnosti koje zahtjevaju jako dugo sjedenje ili stajanje mogu uzrokovati skoliozu.
  2. Strukturalna skolioza: U ovom tipu skolioze kralježnica nije normalna. Iskrivljenje je uzrokovano patološkim procesom kao što je urođeni defekt, mišićna distrofija, metaboločki poremećaj, poremećaj vezivnog tkiva (Marfanov sindrom).

Napredovanje skolioze

Bol će postati stalna ako nastupi iritacija ligamenata.  Što je veće zakrivljenje kralježnice u  početku, to je veća vjerojatnost za
napredovanje skolioze nakon što završi rast. Velike skolioze (iskrivljenja veća od 100 stupnjeva) mogu uzrokovati probleme s disanjem.

Prognoza skolioze

Sa ranim pregledom i otkrivanjem, većina djece sa skoliozom može biti liječena da se spriječi daljnje pogoršanje. Takva djeca mogu imati normalan život i životni vijek kao bilo koja druga zdrava djeca. Prognoza ovisi više o tome zašto je skolioza nastala. Ako je skolioza nastala kao rezultat  neke druge bolesti, tada prognoza ovisi o toj bolesti,  a ne samoj skoliozi.

Kako se skolioza liječi?

Liječenje je određeno uzrokom skolioze, stupnjem iskrivljenja i stadijem rasta kosti (koliko je blizu zrelosti). Većina slučajeva
adolescentne idiopatske (nepoznat uzrok) skolioze ne zahtjeva nikakav tretman (iskrivljenje do 20 stupnjeva) ali treba raditi redovite kontrole (svakih 6 mjeseci). Ako se iskrivljenje povećava preko 25 pa do 30 stupnjeva u djece koja još rastu, ponekad se koriste steznici sa podlošcima koji mogu usporiti pogoršanje skolioze.

Postoji  mnoštvo steznika za skolioze, a svaki izgleda drugačije i drugačije se koristi. Izbor steznika i način korištenja određuju se raznim parametrima, uključujući i specifičnost pacijentovog iskrivljenja. Steznik za skoliozu neće izravnati skoliozu, nego se kralježnica sama ispravlja tijekom rasta nakon što je steznik rasteretio nejednaki pritisak na kralježnicu.

Steznici nisu učinkoviti u slučaju urođenih (kongenitalnih) ili neuromuskularnih skolioza,  a manje su učinkoviti kod infantilnih (starost djeteta 0-4 godine) i juvenilnih (starost djeteta 4-10 godina) idiopatskih skolioza.

Kada je operacija rješenje?

Iskrivljenja od 40 stupnjeva ili veća obično zahtjevaju operaciju jer se kod njih javlja velika opasnost od daljnjeg pogoršanja skolioze i kad rast djeteta prestane. Kirurška korekcija uključuje ispravljanje iskrivljenja (nikako u potpunosti je bi to dovelo do oštećenja živaca i krvnih žila) i fuzija (spajanje) kralježaka zajedno.

Kosti kralježaka se spajaju titanijskim šipkama, kukicama i vijcima sve dok kosti ne srastu zajedno. Ponekad se operacija radi pomoću reza na leđima a ponekad rezom na trbuhu ili ispod rebara. Steznik za kralježnicu je obično potreban neko vrijeme nakon operacije da bi se kralježnica stabilizirala.

Ograničenja nametnuta terapijom su emocionalno vrlo zahtjevna i teška i mogu narušiti sliku o sebi, naročito kod adolescenata.
Emocionalna potpora je izrazito važna da bi se pacijent priviknuo na ograničenja koja su nastala liječenjem.

U našem Centru za kralježnicu, subotom imamo ambulantu za skolioze. Ukoliko trebate savjet stručnjaka za skolioze, slobodno nam se obratite mailom ili nas nazovite.

Možete pogledati i kratku edukativnu animaciju o skoliozi na engleskom:

Scoliosis Animation