Bol, posebno kronična bol bez definiranog uzroka, nekoć je bila stvar s kojom je pacijent naprosto morao naučiti živjeti. No, zadnjih godina, medicinski znanstvenici shvatili su da je velik dio boli osnovan na psihološkoj i fiziološkoj osnovi, što nas dovodi do razvoja “Pain Management” terapije – Terapije boli koja nude riješenje problema kronične i akutne boli.

Bol koja se ne tretira može značajno utjecati na proces ozdravljenja ili cijeljenja time što negativno utječe na imunitet i dovodi o drugih neželjenih posljedica. Kada se radi o bolovima u leđima, neugodni osjećaj može poremetiti proces rehabilitacije zbog nemogućnosti pacijenta da izvede određene vježbe i psihološkog stresa koji uzrokuje bol.

Razarajući učinak koju bol ima na svakodnevni život pacijenta je ogroman, stoga je vrlo važno imati mogućnost rješavanja upravo tog faktora.

Nažalost, prečesto se događa da pacijent koji pati od kontinuirane boli, a bez vidljivog uzroka i bez definirane patologije boli, bude ignoriran od strane liječnika, koji pak, suprotno svojoj uobičajenoj praksi, ne može odrediti niti pronaći organski uzrok tih bolova. No, čak i u odsudstvu evidentnog organskog uzroka boli, kronična bol u leđima može dovesti do neuroloških procesa koji samo pogoršavaju osjet boli i čine problem još težim za rješavanje.

Ipak, svijest o ovim pacijentima i njihovim problemima kroničnih bolova svakim danom sve više raste, kako u medicinskoj zajednici, tako i u javnosti općenito. Ovo posebno vrijedi za osobe koje pate od kronične boli u vratu ili leđima. Iako u većini slučajeva, kada se pojavi bol, ona prolazi sama od sebe, postoji rizik ponavljanja epizoda boli i prerastanja u kroničnu bol. Kronična bol u leđima se ponekad teško liječi, posebno u slučajevima kada se radi o neuspjeloj operaciji kralježnice ili neuropatskoj boli  – boli živca.

Stoga, Pain Management (Terapija boli) postaje svakim danom sve više raširena i nezamjenjiva medicinska disciplina koja omogućuje liječniku, ali i pacijentu rješavanje ovih neugodnih problema.

ŠTO JE PAIN MANAGEMENT (Terapija boli – liječenje boli)?

Pain management ili terapija boli temelji se na saznanjima iz mnogih medicinskih grana koje se sistematski bave proučavanjem boli, prevencijom boli, procjenom boli te dijagnostikom, terapijom i rehabilitacijom bolnih zdravstvenih stanja.

Bol može biti rezultat ozljede, operacije, karcinoma ili drugih određenih stanja, a može predstavljati i primarni problem kao kod neuropatske boli (boli živca) ili glavobolja.

Kod problema s kralježnicom, zglobovima, ligamentima, mišićima, terapija boli je uglavnom odvojena od kirurških metoda liječenja i može predstavljati rješenje u određenim slučajevima:

  • Alternativno ili privremeno rješenje kod bolesti kralježnice ili muskuloskeletnog sustava.
  • Postoperativna terapija kako bi se pacijent lakše oporavljao od operacije.
  • Tehnike terapije boli se također koriste kako bi se ustanovio izvor boli kod degenerativnih stanja kralježnice. Na taj način se točno može odrediti polazišno mjesto na kralježnici koje se kasnije operira i rahabilitira.

Terapija boli ili pain management koristi se različitim tehnikama kako bi se što učinkovitije riješila bol i bolna stanja:

  • Neinvazivne tehnike, bez primjene lijekova: npr. vježba, manuelne tehnike, bihevioralna modifikacija, krio terapija, elektroterapija (TENS).
  • Neinvazivne farmakološke tehnike terapije boli: npr. Anelgezija, nesteriodne protuupalne terapije (aspirin, ibuprofen, COX-2 inhibitori), lijekovi za opuštanje mišića, antidepresivi i antikonvulzivi.
  • Invazivne tehnike terapije boli:  trigger point injekcije, kirurški ugrađeni uređaji za elektroterapiju (SCS – stimulatori leđne moždine), implantirane pumpe za opioidnu infuziju, transforaminalne injekcije, epiduralne injekcije, hlađena radiofrektventna ablacija (RF).