Nudimo vam neke informacije o ovim postupcima kako bismo vas priremili i pomogli vam da donesete odluku o vlastitom zdravlju. Ako razmišlajte o tome da li je operacija kralježnice najbolje rješenje za vas, ovaj tekst će vam pomoći u razumijevanju svega što se događa tijekom discektomije vratne kralježnice prednjim pristupom te vam pomoći da se priremite na proces oporavka i zacjeljivanja. Detaljno pročitajte slijedeći tekst i odgovorite na pitanja prije donošenja odluke o podvrgavanju operaciji.

operacija vratne kralježnice

Uloga operatera i stručnog tima

Dužnosti  tima liječnika i osoblja su slijedeće:

  • procjena vašeg zdravstvenog statusa
  • uspostavljanje dijagnoze
  • informiranje o opcijama liječenja
  • predstavljanje konkretnog rješenja
  • opsežno informiranje o zahvatu kojem biste bili podvrgnuti
  • pružanje potpore kod odlučivanja

 

Odgovornost pacijenta

Odluka o podvrgavanju operaciji je samo na vama. Bitno je da budete svijesni prilikom odlučivanja o svim mogućim ograničenjima vašeg zdravstvenog problema i mogućnosti rizika koje donosi sama operacija.

Ukoliko se odlučite na operaciju, vaše opće zdravstveno stanje i stav bitno će odrediti uspješnost oporavka i ozdravljenje. Operaciji trebate pristupiti sa pouzdanjem i pozitivnim stavom, te razumijevanjem očekivanog ishoda. Trebate postaviti realne ciljeve i raditi na tome da ih postignete.

Ne ustručavajte se pitati bilošto vezano uz operaciju i što će vam pomoći da donesete odluku.

Za svakog pacijenta se formira zasebna i individualna zdravstvena skrb koja odgovara upravo njegovim/njezinim potrebama, ne odnose se sve informacije iznesene u ovom tekstu na ishod svake pojedine operacije. Savjetujte se sa našim operaterom ili timom o informacijama koje se odnose upravo na vas.

Anatomija kralježnice

Stup kralježnice ili leđne moždine sastoji se od 33 kralješka (vertebrae) i može se podijeliti na 5 segmenata. Gornjih 24 kralješka su međusobno podijeljeni intervertebralnim diskovima koji omogućuju kralježnici pokrete savijanja te apsorbiraju udarce tijekom fizičke aktivnosti (hodanje, trčanje, skakanje itd.) U najdonjem dijelu kralježnice, kralješci su obično prirodno spojeni čineći pritom sakrum i trtičnu kost.

Ispupčenje sa stražnje strane svakog kralješka je kost u obliku luka koja pomaže u formiranju velikog okomitog spinalnog kanala koji okružuje leđnu moždinu i snopove živaca. Tekućinom ispunjena zaštitna membrana, dura, prekriva sadržaj spinalnog kanala, cijelom dužinom – od izvorne točke u bazi mozga do mjesta gdje završava

Par spinalnih izdanaka živaca na svakom nivou kralježnice( jedan na lijevoj a jedan na desnoj strani), omogućuju tijelu osjet i pokretljivost svih dijelova tijela. Tri velika koštana nastavka izlaze iz vertebralnog luka na svaku stranu (transverzalno) i jedan ravno prema stražnjem dijelu tijela (spinalno). Snažni ligamenti i mišići spojeni s kralješkom podržavaju kralježnički stup i dodatno zaštićuju osjetljivu leđnu moždinu i živčana vlakna unutar spinalnog kanala.

Cervikalna discektomija prednjim pristupom

Što je to?

Cervikalna discektomija prednjim pristupom je operacija na gornjem dijelu kralježnice kojom se otpušta pritisak na jedan ili više korjenova živca ili na leđnu moždinu. „Cervikalna“ znači vratna kralježnica, a „discektomija“ znači kirurško uklanjanje intervertebralnog diska.

Zašto se izvodi?

Bol u vratu i ruci, među ostalim simptomima, mogu se pojaviti kod hernije diska u vratnoj kralježnici. Ovo se obično dogodi ili iznenadno zbog ozljede ili postepeno, kada se želatinozni sadržaj (nukleus pulposus) ispupči ili potpuno istisne kroz čvrst, fibrozni vanjski omotač (annulus fibrosus) vršeći pritom pritisak na živac ili na leđnu moždinu.

Taj pritisak uzrokuje simptome u vratu, rukama, čak i nogama. Daljnji pritisak može doći i od osteofita, novonastali dijelovi kosti koji nastaju kao posljedica degenerativnih promjena na kralješku.

Kod dicektomije prednjim pristupom, radi se mali rez na prednjoj strani vrata. Nakon što se meko tkivo vrata odvoji, uklanja se inververtebralni disk i osteofiti.

U sada ispražnjeni prostor između kralježaka ugrađuje se proteza  diska koja omogućava pokrete u svim smjerovima (uglavnom kod osoba mlađe dobi)  ili implantat od PEEK materijala (Cage) koji se ugrađuje kod osoba s već prisutnim degenerativnim promjenama na kralježnici. Cage implantat u sredini sadrži umjetnu kost. S vremenom, kralješci se srasti sa umjetnom kosti.

S prednje strane trupa kralješka, prema procjeni kirurga, ugrađuje se titanijska pločica koja se vijcima ušvršćuje za tijelo kralježaka, čime se postiže fiksacija segmenta i osigurava stabilnost tog dijela kralježnice (onemogućuje ispadanje implantata) .

Koštani implantat sadrži stanice kosti, ali ne i stanice krvi koje su inače prirodno sadržane u kosti, zbog čega tijelo neće odbaciti implantat. U nekim slučajevima, ukoliko kirurg smatra potrebnim, koštani implantat može se napraviti i od vaše vlastite kosti koja se uzima iz kosti zdjelice, no oporavak od zahvata uzimanja kosti iz zdjelice je znatno duži od operacije na vratnoj kralježnici.

Što nakon operacije?

Uspješan oporavak nakon discektomije vratne kralježnice uvelike ovisi o vašoj pripremljenosti na ovakvu operaciju. Bitno je da dobijete sve informacije o svakom koraku operacije. Vaš kirurg ima i znanje i iskustvo da uspješno izvrši operativni zahvat, dok će cijeli tim liječnika i medicinskog osoblja omogućiti da rana pravilno zacijeli i da se tijelo pripremi za odgovarajuću fizikalnu terapiju. No, za potpuni oporavak bit će potreban i vaš snažan i pozitivan stav uz postavljanje manjih realno ostvarivih ciljeva te uporan rad na postizanju tih ciljeva.