dermaroller_logo

Poticanje stvaranja vlastitog kolagena je medicinski postupak i izvode ga isključivo uvježbani profesionalci.Kolagenska indukcijska terapija (Collagen Induction Therapy – CIT) pomoću mikro igala zahtjeva poseban medicinski dermaroller i medicinsko znanje. Budući da je ljudska koža prosječne debljine 1.5mm, Dermarollerove igle se proizvode u rasponu od 0.15 do 1.5mm. Bilo kakve duže igle su kontraindicirane za indukcijsku kolagensku terapiju. Iglice koje su dulje od 0.25mm uzrokuju bol i zahtjevaju neki oblik anesteziranja kože prije primjene. Da bi se izbjegle infekcije i potencijalni problemi medicinski Dermaroller se treba koristiti isključivo u medicinskim ustanovama.Za samostalnu kućnu primjenu postoje razni nemedicinski modeli.

Što se postiže s medicinskim Dermarollerom™:

  • Kolagenska indukcijska terapija
  • Terapija hiperpigmentacije
  • Smanjenje bora

Mehanizam djelovanja mikro igala (Micro-needling)

Radi se o vrlo složenom procesu, ali princip je vrlo jednostavan za razumjeti. Pomoću mikro igala koristi se vlastiti mehanizam cijeljenja organizma koji reagira na ozljedu mikroigle kao što bi i reagirao na bilo koji objekt koji probija kožu. Velika je razlika u veličini i obliku objekta koji

dermaroller_roundelprolazi kroz kožu. Prolaz tanke kirurške igle (pod uvjetom da su profesionalno dizajnirane u skladu s medicinskom praksom) se detektira od strane živčanih receptora kao ozljeda koja treba cijeljenje, ali dizajn igle je tako fin da stvarna ozljeda tkiva nije vjerojatna. Integritet kože je sačuvan. Međutim ovaj “živčani stimulans”, prenesen električnim signalima, pokreće cijeli niz procesa cijeljenja. Kožne stanice, u krugu 1-2mm oko ubodnog kanala, oslobađaju signale za rast nediferenciranim stanicama. Ovi signali stimuliraju stimuliraju stvaranje novih stanica, fibroblasti se transformiraju u kolagena i elastična vlakna. Zadatak fibroblasta je da migriraju na mjesto uboda i zatvore ranu. Ovdje do izražaja dolazi “trik” koji stvara Dermaroller: Ubodni kanali koji su uzrokovani mikroiglama zatvaraju se izrazito brzo,nikakvo oštećenje tkiva se ne može detektirati i ništa ne treba popravljati. Transformacija stanica koje sudjeluju u reparaciji rane je automatski jednosmjeran proces i njihova misija je da se pretvore u kolagenska vlakna. Integriraju se u postojeće formacije kolagena u gornjem dermisu. Ova nova formacija vlakana pojačava/podebljava kožu i popunjava atrofične ožiljke. Jedan mikro ubod naravno sam za sebe nije vrijedan spomena ali tisuće mikroskopskih uboda potiču stvaranje kolagena što stvara novi kolagenski sloj u koži. Ova reakcija kože naziva se neo-kolageneza.

Kao dodatak, unutrašnje stanice koje oblažu krvne žile (endotelijalne stanice), a posebno one u kapilarama stimulirane su na rast. One reagiraju na taj podražaj stvarajući bolju prokrvljenost kože. Ova reakcija se naziva neo-angiogeneza.

pigmented_skinstretch_marksageing_sun_damaged_skinacne_scarring