Liposukcija, Oblikovanje tijela – Što to točno znači

Naslage masnog tkiva često su genetski uzrokovane pa ih je stoga teško smanjiti. Jaka bedra i bokovi ili višak kilograma u području trbuha mogu uzrokovati osjećaj neprivlačnosti i smanjiti kvalitetu života. Liposukcija nije metoda za mršavljenje, ali može pomoći u poboljšanju tjelesnih proporcija.

Uz vaše osobne razloge za liposukciju, sigurno imate mnogo pitanja na tu temu.

  • Prije operacije
  • Liposukcija
  • Nakon operacije
  • Moguće komplikacije
  • Daljnji pregledi i pretrage

1. Prije operacije

Liposukcija je dobrovoljni postupak zasnovan na vašoj dobro razmotrenoj odluci. Za vašu informaciju prikupili smo ovdje nekoliko savjeta. U fazi donošenja odluke važno je prikupiti informacije po mogućnosti od kirurga koji se bavi operacijama grudi ili od prijateljice koja je prošla sličnu operaciju. Konačna odluka će uvijek biti samo vaša i sasvim osobna!

Čak ni najbolji kirurg vam ne može dati 100% garanciju da će zahvat biti uspješan. I kod sasvim jednostavnih zahvata postoji ‘‘normalan’’  kirurški rizik kao što je anestezija, moguće infekcije, seromi i hematomi. Estetski rezultat može biti narušen specifičnim komplikacijama kao što su asimetrija i neravnine.

2. Liposukcija

Kirurška tehnika ovisi o pregledu i o osobnim željama pacijenta. Tipične indikacije su:
– Lipodistrofija
– Bedra
– Bokovi
– Gornje i donje područje trbuha
– Celulit
– Grudi
– Ruke
– Koljena i gležnjevi

Sigurnost je jako važan aspekt posebno kod kozmetičkih postupaka. Najviše iz tog razloga tehnike liposukcije su jako razvijene i poboljšane. Danas je najmodernija TLA metoda (tumescentna lokalna anestezija), kod koje se prije same liposukcije u područje operacije infiltriraje velike količine otopine soli dodatkom adrenalina i lokalnog antibiotika. Time se omekša masno tkivo i omogući se liposukcija u lokalnoj anesteziji. Manji gubitak krvi i brži oporavak su prednost ove metode. Pacijent se može otpustiti iz bolnice odmah nakon intervencije ili ostaje jednu noć na promatranju.

Liposukcija je namijenjena oblikovanju tijela, a ne za gubitak težine. Jednim postupkom se obično izvadi do pet litara masnog tkiva. Potrebno je napraviti nekoliko malih rezova da bi se moglo tretirati cijelo područje. Cjevčice za liposukcije su promjera od 3 do 6 mm sa tupim završetkom radi atraumatskog tretmena. Cijeli postupak traje od jednog do tri sata i uglavnom se može otići slijedeći dan ili čak isti dan.

3. Nakon operacije

Da bi se sprječile postoperativne komplikacije kao što su seromi i hematomi važno je stalno nositi kompresivni steznik. Koža se steže nakon zahvata ovisno o svojoj elastičnosti. Pacijenti se mogu vratiti na posao nakon dva do tri dana. Proces zaraštavanja traje dva do tri tjedna, a nakon dva mjeseca može se ponovno početi s vježbanjem. Jednom uklonjene stanice masnog tkiva ne mogu ponovno narasti. Ali prekomjernim unosom hrane i kalorija može dovesti do rasta preostalih stanica. Daljnje preglede treba dogovoriti s kirugom.


4. Moguće komplikacije

Pored općih kirurških rizika, kao što su hematomi i seromi, anestezija i hipertrofija ožiljaka, postoji i specifičan rizik od asimetrije i neravnina. Do toga dolazi zbog površinske aspiracije ili upalne reakcije. Kirurg će vasza vrijeme pregleda upoznati s ovim i drugim mogućim problemima.

5. Daljnji pregledi i pretrage

S našim kirurgom ćete dogovoriti kontrolne preglede.Preporuča se pregled nakon 1, 3, 6 i 12 mjeseci nakon operacije.

NARUČITE SE / PITAJTE NAS