Što je laserska sklerozacija vena?

Endovenozna laserska ablacija je minimalno invazivni postupak koji izvodi liječnik i kojom se tretiraju varikozne vene. Lasersko vlakno je uvodi kroz mali otvor na koži direktno u varikoznu venu. Laser zagrijava stijenku vene iznutra, zbog čega se vena stisne, kolabira i s vremenom nestane. Ova tehnika se obično koristi kod velikih varikoznih vena na nogama i sam postupak traje oko 30 minuta.

Zašto raditi lasersku sklerozaciju vena?

Postoji više indikacija za ovaj tretman. Neke od benefita su:

  • smanjena mogućnost nastajanja ulkusa
  • značajno se smanji svrbež, osjećaj težine u nogama i bol
  • učinkovitija cirkulacija
  • ljepši izgled nogu
  • minimalno invazivni, kratkotrajni i jednostavan tretman

Kakav je postupak laserske sklerozacije vena?

Izvor laserske zrake tretira stijenku vene i uzrokuje da stijenka kolabira  i polako nestane. Kada se to dogodi, ta vena više ne može provoditi krv, a budući da su vene smještene površinski, nisu neophodne za opskrbu srca krvlju.

Da li je problem to što nema više tih vena?

Svaka bolesna vena koja se ukloni zapravo pospješuje vašu cikrulaciju. Budući da su vene bile pod prevelikim pritiskom krvi te trombozne, uklanjanje istih nema štetnog učinka. Zdrave vene, s druge strane, nisu na meti lasera prilikom sklerozacije, te ne trpe nikakvo kolateralno oštećenje, te njihova funkcija ostaje u potpunosti sačuvana, te mogu još učinkovitije prenositi krv.

Koja je alternativa tretmanu vena laserskom sklerozacijom?

Budući da varikozne vene ne ugrožavaju životne funkcije, uklanjanje tih varikoziteta nije nužno. No, bol i estetski nedostatak motiviraju pacijente da potraže rješenje u laserskom tretmanu vena. Operacija „stripping“ je tradicionalni način rješavanja varikoznih vena, te je relativno bolan i potrebno je nešto duže vremena za oporavak u odnosu na lasersku sklerozaciju vena. Operacija ili stripping također zahtjeva stavljanje pacijenta u opću anesteziju, te ostaju ožiljci od reza na više mjesta na nozi. Druge opcije rješavanja varikoznih vena su i ambulantna flebektomija ili bipolarna radiofrekvencija. O svim mogućnostima savjetujte se prilikom pregleda kod našeg vaskularnog stručnjaka.

Kako se izvodi endovenozna laserska ablacija?

Tijekom cijelog postupka, pacijent mora nositi zaštitne naočale, kako bi se spriječilo oštećenje u slučaju neplaniranog izlaganja laserskoj zraci. Koža na dijelu ulaska sonde prvo će se anestezirati lokalnim anestetikom. Zatim specijalist uvodi radijalno lasersko vlakno u venu. Diodni laser valne duljine 1470 nm je najmoredniji laserski sustav na tržištu kojim se posebno uspješno tretiraju vene zbog visokog stupnja apsorpcije zračenja u stijenci vene, dok radijalno vlakno omogućuje da se laserska zraka raspršuje ravnomjerno 360 stupnjeva oko emitera koji se nalazi na vrhu vlakna. Uz nadzor ultrazvuka, specijalist uvodi vlakno u venu do pozicije od kuda će početi sklerozirati venu, te povlačenjem sonde postepeno zatvara venu. Vena tako postaje fibrozna, te više ne može provoditi krv. Sam postupak je skoro bezbolan, te traje 30 do 60 minuta. Jednom kada je vena tretirana, vlakno se izvlači, te se zaštiti ubodno mjesto i stavlja se kompresivni zavoj koji je obavezno nositi kroz dva tjedna posije zahvata. Pacijent se otpušta kući sat vremena nakon zahvata.

Oporavak posije endovenozne laserske ablacije?

Ovaj postupak ne ostavlja nikakve ožiljke, te je bol poslije zahvata minilana, slijedi vrlo brz oporavak, te se poboljšanje osjeti gotovo odmah. Manje otekline i modrice mogu se pojaviti, te se rješavaju lijekovima. Nakon zahvata, poželjno je odmah početi s laganim kretanjem, umjesto ležanja u krevetu. Prvi pregled poslije zahvata obavlja se nakon tjedan dana, prilikom čega se procjenjuje uspješnost izvršene sklerozacije.

Da li je štetno za tijelo uništavanje vene saphene?

Ne. Naravno, ne cilja svaka laserska sklerozacija na venu saphenu. Generalno gledano, vena saphena se zatvara samo kada je došlo do zadebljanja stijenke i tromboze. Vena u tom stanju nema mogućnosti vršenja svoje glavne funkcije i zapravo narušava optok krvi i zdravu cirukaciju, tako da uklanjanje vene saphene nema štetan učinak na ukupnu cirkulaciju. Ako vena saphena vrši svoju glavnu funkciju te ima funkcionalne zaliske, nema potrebe za intervencijom. Normalna vena saphena treba svakako biti sačuvana zbog mogućnosti otvorene operacije srca u budućnosti.

Koji su rizici povezani s laserskom sklerozacijom vena?

Svaka medicinska intervencija na tijelu nosi svoje potencijalne komplikacije. Iako su vrlo rijetke, moguće su slijedeće komplikacije kod ovog postupka:

  • Blaga utrnutost bedara
  • Osjet povlačenja kroz nogu koji traje tijekom tjedan dana
  • Flebitis (crvenilo i osjetljivost kože vrlo je učestala, no vrlo je blaga te se jednostavno rješava povremenim uzimanjem sredstva protiv bolova. Većina slučajeva flebitisa rješava se kroz 3-7 dana.)
  • Duboka venska tromboza. Ovo je vrlo rijetka komplikacija endovenozne laserske ablacije. Najbolji način da se spriječi ova rijetka nuspojava jest da savjesno nosite kompresivne zavoje ili kompresivnu čarapu, te da počnete hodati odmah posije zahvata.
  • Infekcija na mjestu incizije događa se rijetko i obično se rješava samo od sebe.

Uspješnost laserske enodvenozne ablacije (sklerozacije vena)?

Svi podaci ukazuju na visoku uspješnost laserske sklerozacije vena. Štoviše, diodni laser 1470 nm, koji je novost na svjetskom medicinskom području, te uz radijalna vlakna dovodi lasersku sklerozaciju do novih vrhunaca učinkovitosti. Endovenozna laserska sklerozacija spada u minimalno invazivne zahvate.

Koji su nedostaci laserske sklerozacije vena?

Ovom tehnikom se ne tretiraju kapilare niti vene u donjem dijelu noge.

Cijena zahvata?

Cijena zahvata varira od 10.000 do 12.000 kuna.

Koji se još nazivi koriste za lasersko uklanjanje vena?

Ostali nazivi za lasersku sklerozaciju vena: endovenozna laserska ablacija, ELT, EVLT, lasersko uklanjanje varikoznih vena.
Naručite se/informirajte se online ili na telefon 023/309-065