Ožiljci i keloridi na koži često predstavljaju estetski problem i pacijenti traže način kako ih umanjiti ili potpuno ukloniti. Problematični ožiljci se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, kao rezultat nekakve traume na koži. Postoji više pristupa rješavanju keloida i ožiljaka, poput topijske terapije (krema, mast za ožiljke), injekcije koje se daju u ožiljak, laserska terapija i kirurška revizija ožiljka.

Što su keloidi?

Keloid je nakupina tkiva koja nastane kao pretjerana proizvodnja ožiljkastog tkiva nakon nekakve traume na koži (operacija, piercing, akne, ozljeda). Nekada se čak mogu pojaviti bez ikakve vidljive ozljede na koži. Pojave se kod pretjerane proizvodnje kolagena što rezultira pojavom izrasline, veće od same ozljede koja je bila na koži.

Keloidi se razlikuju od ostalih hipertrofičnih ožiljaka po tome što preraste područje prethodne rane na koži. Keloidi su sjajni, crvenkaste boje ili nijansu tamniji od boje okolne kože, na dodir su gumasti i čvrsti, a mogu biti i bolni i osjetljivi na dodir.

Zašto se razvije keloid?

Ovi pretjerano veliki ožiljci se najčećše razvijaju kod osoba između 13.te i 30.te godine, najčešće kada se neka rana na koži drži pod pritiskom ili se inficira. Češći su kod osoba tamnije puti i na nekim dijelovima tijela – gornjem dijelu prsa i leđa, ramena i na uškama. Kod osoba tamnije puti često se pojavljuju na području brade – stanju koje se naziva pseudofolliculitis barbae i koje se pogoršava brijanjem i iritacijom kože zbog urastanja dlake. Posebno može biti traumatično ženama koje se briju svakodnevno.

Sklonost stvaranju ožiljaka se može prepoznati i kao nasljedni faktor. Keloidi se mogu stvoriti nakon vodenih kozica, ogrebotina, akni, cijepljenja, opeklina, kirurških rezova i traumatskih ozljeda na koži.

Smanjivanje ožiljaka i keloida

Kod ožiljaka i keloida, prevencija je sigurno puno bolja opcija nego rješavanje istih. Što možete poduzeti kako biste smanjili mogućnost nastanka ožiljaka i keloida:

Kada se pojavi ožiljak ili keloid, svakako nas posjetite kako bismo što prije krenuli s rješavanjem problema.

Evo nekoliko pristupa rješavanja keloida i ožiljaka:

Steroidna injekcijska terapija

Određenim brojem terapija steroidnim injekcijama može se značajno smanjiti vidljivost keloida. To je ujedno najčećša terapija za keloide u mnogim zapadnim zemljama i daje odlične rezultate. Steroidi sprječavaju stanice koje zovemo fibroblastima da proizvode kolagen, omekšavaju ožiljak i potiče tkivo da splasne. Steroidni koktel koji se ubrizgava u ožiljak ili keloid također smanjuje svrbež i osjetljivost koja je često prisutna kod keloida. Unatoč tome što su rezultati vrlo pozitivni na keloide, ponekad je problematično injektirati koktel u pravo mjesto, jer su ožiljci vrlo čvrsti strukturom. Također, progres i tijek terapije zna potrajati mjesecima, a ožiljak se može čak i vratiti nakon nekoliko godina. Sigurnost ove metode jest u tome što je apsorpcija u keloidu vrlo slaba, zbog čega se vrlo mali dio steroidnog koktela može ući u cirkulacijski sustav. Razmak između terapija steroidnim injekcijama obično je od 4 do 8 tjedana.

MICRONEEDELING ožiljaka

Tretman kojim se postiže uglađeniji izgled ožiljka, a izvodi se pomoću dermapena, ubodima od 0.5 do 3 mm dubine te unošenjem određenog seruma kojim se postiže zaglađeniji izgled kože. Ova tehnika omogućuje također stvaranje novog kolagena i potiče prokrvljenost dermisa i epidermisa. Nakon tretmana, koža može biti crvena, nadražena i do nekoliko dana, također i guliti se. No nakon oporavka, općenito izgled kože je uočljivo bolji. Terapija se ponavlja svakih 20-tak dana, potrebno je od 2 do 7 terapija, ovisno o tome što želimo postići. Svakako se preporučuje obavezno nanošenje kreme sa visokim zaštitnim faktorom nakon tretmana, kako bi se spriječio nastanak hiperpigmentacije na tretiranom području.

FIBROBLAST terapija ožiljka

Također se može vrlo uspješno kombinirati sa ostalim oblicima terapije ožiljaka, ovisno o tipu ožiljka i smještaju istog. Učinak je trenutan, nakon tretmana stvori se krastica koja se tretira kremom za zacjeljivanje i pazi se da se tretirano područje ne izlaže suncu.

Ablativni laserski piling

Laseri su izuzetno uspješni kod rješavanja keloida i ožiljaka. Tkivo ožiljka se precizno obradi laserskom zrakom i vidljivost ožiljka i keloida se postepeno smanjuje. Također se laserom može postići da se ožiljak potpuno izravna i ujednači bojom s okolnim tkivom. Ponekad se kombiniraju laserska terapija ožiljaka i keloida sa steroidnim injekcijama i microneedeling terapijom kako bi se postigao bolji učinak. Laseri koji se koriste u ovom obliku terapije su SP DYNAMIS PRO laser koji objedinjava Nd:YaG i Erbium lasere, te VBEAM PERFECTA pulsni dye laser. Oporavak nakon laserskog pilinga je 7 do 10 dana, uz terapiju vlažnog zacjeljivanja i obavezne zaštite visokim zaštitnim faktorom.

Kirurška revizija ožiljka

Traumatski ožiljci se ponekad moraju popravljati pomoću kirurškog zahvata kojim se uklanja ožiljkasto tkivo. Kirurški ožiljak će često zarastati bolje i ostaviti uredniju liniju, iako se može s vremenom malo rastegunti i proširiti. Operacijom se može postići opuštanje čvrstog i napetog tkiva oko nekog zgloba, može se repozicionirati ožiljak ili promijeniti mu oblik. Kirurški rez hipertrofiranog ožiljka ili keloida često se kombinira s drugim tehnikama poput presoterapije ili prekrivanja ožiljka silikonskim gelom.

Ukoliko želite da procjenimo stanje vašeg ožiljka ili keloida, damo vam ponudu i predložimo ispravnu tehniku uklanjanja, molimo da nas kontaktirate radi konzultacija na tel: 023/309-065.