Deformacija kod koje se palac na nozi zakrivi pod kutom prema drugom prstu. Ovo uzrokuje stvaranje izbočenja poput prikazanog na slici. Često dolazi i do problema s kožom koja prekriva izbočenje – stranjena koža može postati upaljena, naotečena i bolna.

Ponekad dolazi do stvaranja mjehura koji se razvije preko izbočenja na zglobu.

Što uzrokuje stvaranje čukljeva?

 

Temeljni uzrok je deformacija zgloba na bazi palca, koju zovemo hallux valgus. Kod ovog deformiteta zglob se razvija pod istaknutim kutom, zbog čega kosti palca budu potisnute prema manjem prstu.

Koža na isturenom dijelu zgloba se oštećuje zbog pritiska i trenja na unutrašnji dio cipele. To može uzrokovati zadebljanje i upalu kože i tkiva na isturenom zglobu.

U većini slučajeva nije sasvim jasno zašto se razvija hallux. Postoji genetska (nasljedna) sklonost stvaranju ovog deformiteta. U nekim slučajevima je povezana sa problemom samih zglobova, kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Međutim, bez obzira na uzrok, nošenje uske ili loše cipele dodatno pogoršava ovaj problem. Nošenje takvih cipela stavlja dodatni pritisak na nožni palčani zglob i uzrokuje trenje na koži koja prekriva istureni zglob.

Simptomi i problemi uzrokovani hallux valgusom?

 

• Glavni simptom je bol prilikom hodanja.

• Iritacija kože i otečenost na bazi palca. Ponekad dolazi do upale.

• Stopalo može postati toliko široko da postaje problem naći adekvatnu obuću.

• Može doći do stvaranja artitisa na zglobu palca.

• Stvaranje deformiteta i na drugom prsu.

 

Kako se liječi hallux valgus?

 

Često je dovoljno izabrati pravu obuću.

Noseći odgovarajuću obuću nećete izlječiti deformitet, ali vam to može olakšati simptome, odnosno bol i nelagodu. Možete se savjetovati o izboru pravilne obuće s našim ortopedom.

 

Svakako obratite pozornost na slijedeće:

 

• Nosite obuću koja je iznutra mekana i dovoljno široka.

• Nemojte nositi visoke pete i usku obuću.

• Gaza, flaster i ledeni oblozi mogu olakšati problem.

• Uređaji koji se nude na tržištu za ispravljanje hallux valgusa u kliničkim ispitivanjima nisu se pokazali posebno učinkovitima.

 

Lijekovi

 

Sredstva protiv bolova kao što su paracetamol ili ibuprofen mogu olakšati bol. Ukoliko se razvije artritis na zahvaćenom zglobu, liječnik Vam može prepisati i neke druge lijekove. Također, liječnik Vam može prepisati i antibiotike ukoliko dođe do upalnih procesa na tkivu stopala.

Operacija hallux valgusa

 

Operacija je indicirana ukoliko promjena obuće ne riješi problem. Cilj ovog zahvata je ispraviti zglob koliko je god moguće. Takva operacija se ne radi obično samo iz estetskih razloga. Zahvat može biti izvršen pod općom ili lokalnom anestezijom, te se pacijent isti dan otpušta kući.

Postoji više tipova operacijskih zahvata koje možemo razvrstati prema težini deformacije (deformaciju prema kutu kostiju stopala i palca dijelimo na tri stupnja) i prema sekundarnim posljedicama (artroza palčanoga zgloba, deformacija drugog prsta, upalne promjene kostiju itd.)

Težina operacijskog zahvata varira od jednostavnog uklanjanja koštane kvrge na glavici prve zastopalne kosti do korektivnih osteotomija (presijecanja i fiksacije koštanih dijelova u korigiranom položaju) kojima oblikujemo deformirano stopalo u tri ravnine, te na kraju i ugradnje umjetnoga zgloba.

Koju operaciju treba odabrati ovisi o obliku stopala, težini deformacije, sekundarnim promjenama na kostima stopala, te vještini i opremljenosti operatera. Pravilno odabran operacijski postupak spriječit će ponavljanje deformacije. Stopalo je vrlo složen sustav kostiju, zglobova i mnoštva tetiva, mišića, živaca i krvnih žila.

Varijacije u oblikovanju zastopalnoga dijela su velike. Pacijenti pate od različitih tegoba, te ih treba psoebno uzeti u obzir prilikom odabira zahvata. Stavljati estetski dojam iznad prioriteta rješavanja boli je štetno po pacijenta.

Ne postoji zahvat kojim ćete srednje ili teže izraženu deformaciju uspješno korigirati, a da nije potrebna kraća imobilizacija i rehabilitacija nakon toga. Jednako tako, ne postoji jedinstveni operacijski zahvat kojim se sve deformacije uspješno rješavaju.