Iako većina pacijenata sa hernijom diska dobro reagira na nekiruršku terapiju, neki pacijenti trebaju operaciju. Generalno gledano, operaciju bi trebalo razmatrati tek nakon nekoliko mjeseci nekirurške terapije. Mnoge operacije mogu se izvesti u
kirurškim tehnikama koje maksimalno štede tkivo (što znači manji rez kroz koji se operacija obavlja). Ove tehnike mogu rezultirati manjom incizijom, kraćim boravkom u bolnici, manje boli poslije operacije i brži oporavak.

Tipična kirurška metoda kojom se rješava hernija diska je discektomija. To je tehnika kojom se uklanja dio ili čitav oštećeni intervertebralni disk. Kada se radi o disku vratne kralježnice, ovaj postupak je izvodi kroz prednji dio vrata i zato ga nazivamo
“operacija vratne kralježnice prednjim pristupom”.

Ponekad je pak kirurgu potreban veći otvor kako bi omogućio više mjesta za disk i živce tako što ukloni dio kosti koja prekriva živac. Taj se postupak naziva laminektomija.

Ponekad se disk  zamjenjuje umjetnim diskom, iako je ovo češća praksa kod operacija vratne kralježnice nego kod lumbalne kralježnice.

Ovo su neke od kirurških zahvata na kralježnici:

 • Operacija vratne kralježnice prednjim pristupom i fuzija: Postupak kojim se do vratne kralježnice dolazi kroz mali otvor na prednjoj strani vrata. Intervertebralni disk se ukloni i zamjenjuje malim „komadićem“ kosti (koštani implantat, supstitut kosti), koji vremenom skrasta sa kralješcima.
 • Cervikalna korpektomija: Postupak kojim se uklanja dio kralješka i dio intervertebralnog diska koji se naslanja na taj dio kralješka kako bi se omogućila dekompresija cervikalnog (vratnog) dijela leđne moždine i spinalnih živaca. Koštani implantat, a u nekim slučajevima i metalne pločice i vijci koriste se za stabilizaciju kralježnice.
 • Laminoplastika: Postupak kojim se do cervikalne kralježnice dolazi sa stražnje strane vrata. Spinalni kanal se tada rekonstruira kako bi se napravilo više mjesta za leđnu moždinu.
 • Spinalna fuzija: Postupak koji ćesto uključuje instrumentaciju i koštane implantate u svrhu stabilizacije kralježnice. Implantati se odnose na medicinske implantate poput „cage-a“, pločica, vijaka i šipki. Isto tako, postoji
  više vrsta koštanih implantata. Naprimjer, koštani implantat od vlastite koštane mase (autograft), koštani implantat donorske koštane mase (allograft) i koštani morfogenetski protein. Spinalna fuzija može se raditi u kombinaciji s drugim kirurškim tehnikama poput discektomije i laminektomije.
 • Spinalna laminektomija: Postupak kojim se tretira stenoza spinalnog kanala tako što se otpušta pritisak sa leđne moždine. Dio lamine (lamina je dio kralješka) se uklanja ili skraćuje kako bi se proširio spinalni kanal i pritom se oslobodio prostor za spinalne živce.

Ukoliko Vam stručnjak za kralježnice preporuči operaciju kralježnice, uvijek pitajte za razlog operacije, rezultate koje možete očekivati, kao i moguće komplikacije. Nemojte se ustručavati pitati za drugo mišljenje, to je vaše pravo!

Prije operacije

 Operacije kralježnice treba shvaćati vrlo ozbiljno. Zato je dobro da budete u svojoj najboljoj mogućoj kondiciji. Evo nekih dobrih savjeta:

 • Jedite kvalitetno. Dobra nutricija jest ključ za održavanje vašeg imunološkog sistema. Uvedite balansiranu prehranu i uzimajte vitaminske dodatke prehrani nekoliko tjedana prije operacije. To će smanjiti rizik od infekcije!
 • Ostanite u dobroj formi! Slabi mišići i niska kadriovaskularna kondicija će otežati oporavak poslije operacije. Uključite se u program vježbi koji možete raditi i nakon operacije, kao dio rehabilitacijskog programa (savjetujte se  s našim fizijatrom i kirurgom). Ukoliko se već bavite nekim oblikom fizičkih aktivnosti, svakako se savjetujte sa stručnjakom o nastavku tog programa i samo naprijed!
 • Regulirajte tjelesnu težinu. Bol u leđima mogao bi predstavljati poseban izazov za one koji moraju izgubiti kilograme. Ukoliko imate višak kilograma, preporučujemo Vam da svakako skinete višak kilograma prije operacije kralježnice. Zašto? Veća tjelesna masa vrši veći pritisak na kralježnicu i usporava zacjeljivanje rane, a i bol poslije operacije je jača. Ako morate izgubiti više od 10 kilograma prije operacije, savjetujte se sa liječnikom o najsigurnijim metodama koje neće ugroziti vaš imunitet niti opće stanje organizma.
 • Prestanite pušiti! Ako ste pušač, najmanje želite čuti tu rečenicu. No, to je najvažnija stvar koju možete napraviti kako bi sebi omogućili što sigurniji i bezbolniji ishod operacije kralježnice. Ukoliko prestanete pušiti barem mjesec dana prije operacije, značajno ćete smanjiti rizik od razvijanja postoperativne pneumonije – upale pluća i problema sa anestezijom. Ako mislite da je prestati pušiti preteško za vas, razgovarajte sa svojim liječnikom.
 • Bol je uvijek problem koji nas zabrinjava. Kako bi se uspješno oporavili od operacije kralježnice i živjeli dalje bez boli, bitno je držati se uputa koje vam daje naš specijalist kirurg. Pobrinite se da idete redovito na kontrole i svakako recite ukoliko se stanje ne popravlja.

Možda mislite kako je bol u leđima kraj vašem dosadašnjem aktivnom stilu života. Promislite još jednom! Hernija diska nije razlog da prestanete uživati u životu. Uz pravilnu medicinsku skrb i odgovarajuću terapiju, vaša kralježnica bit će ponovno kao nova!

Naručite se / informirajte se