Žene i muškarci koji imaju opuštenu kožu te višak masnog tkiva u području trbuha imaju razlog za podvrgavanje zahvatu abdominoplastike.

Nakupljanje masnog tkiva u području abdomena stvar je genetike. Nakon značajnijeg gubitka težine može doći do opuštanja kože. Abdominoplastikom se može zategnuti koža ali i mišići koji su se odvojili i oslabili uslijed trudnoće. Također, vidljivost strija se može smanjiti prilikom zahvata, posebno onih smještenih ispod razine pupka.

Konzultacije s liječnikom

Tijekom konzultacija o operativnom zahvatu, posebno ćemo voditi računa o rezultatu koji Vi očekujete od zahvata abodminoplastike. U ovoj fazi je važno uskladiti očekivanja s realnim rezultatima.

 

Jesam li ja dobar kandidat za abdominoplastiku?

Evo nekoliko indikatora koji upućuju na abdominoplastiku kao dobar odabir za Vas:

  • višak kože u predjelu trbha, koža izgleda obješeno
  • trbuh je povećan i obješen, te vizualno odskače od ostatka tijela
  • trbušni mišići su se odvojili i oslabili
  • višak masnog tkiva u području trbuha

Ukoliko ste planirali trudnoću ili gubitak kilograma u budućnosti, trebali biste to svakako spomenuti prilikom konzultacije sa plastičnim kirurgom. Ožiljci od prve abdominoplastike mogu umanjiti uspješnost drugog zahvata.

Procjena plastičnog kirurga

Procjena o vrsti i opsegu zahvata abdominoplastike može biti napravljena dok stojite ili dok ležite. Radi se procjena koliko je kože odnosno masnog tkiva višak, te stanje vaših abdominalnih mišića.

Prilikom pregleda važno je ustanoviti točnu procjenu zdravstvenog stanja  poput raznih kroničnih bolesti, dijabetesa, alergija na lijekove, vrstu lijekova koje možda uzimate, trudnoću, prethodne operacije kojima ste bili podvrgnuti itd.

Kako se izvodi abodminoplastika?

Individualni faktori i vlastita očekivanja određuju koja tehnika će se primjeniti kod abdominoplastike.

Generalno, horizontalna incizija smještena je tik uz ili iznad pubičnog dijela abdomena. Dužina reza koja ide sa strane prema zdjeličnoj kosti ovisi o količini kože koja se planira ukloniti. Konture reza mogu varirati sukladno strukturi vašeg abdomena i liniji do koje nosite donji veš ili donji dio kupaćeg kostima.

Plastični kirurg će svakako nastojati rez napraviti ispod linije ruba donjeg veša.

Neki pacijenti imaju opuštenu kožu i iznad razine pupka. U tim slučajevima, kirurg se može odlučiti i na drugi rez oko pupka kako bi opuštenu kožu nategnuo i tada se može ukloniti višak kože. Pozicija pupka ostaje nepromijenjena.

 

Zatezanje abdominalnog zida postiže se privlačenjem opuštenog potkožnog tkiva i mišića pomoću šavova.

Koža donjeg abdomena koja po sebi ima strije također se može ukloniti. Na preostalim strijama može se postići djelomično poravnanje i estetsko poboljšanje, no ne treba očekivati potpuni nestanak strija.

 

Koža trbuha povlači se prema dolje i sav višak kože se uklanja. Pupak se provlači kroz mali otvor prethodno napravljen na koži.

Postupak može uključivati zatezanje abdonimalnih mišića pomoću šavova.

Koje su razlike između kirurških tehnika abdominoplastike?

Postoje mnoge varijacije i u pristupu abdominoplastici i u samoj tehnici. U nekim slučajevima moguće će izbjeći rez oko samog pupka. Kada je višak kože predviđen za uklanjanje minimalan i kada je veći dio masnog tkiva lociran ispod ravnine pupka, kratki horizontalni rez je dovoljan za uspješan ishod zahvata. Ovaj postupak se zove parcijalna ili mini-abdominoplastika.

U nekim slučajevima liposukcija se može primjeniti sama za sebe ili u kombinaciji sa abdominoplastikom. Endoskopska abdominoplastika je druga tehnika kojom se minimaliziraju ožiljci i može biti korisna kod pacijenata koji imaju blago opuštenu kožu i nakupinu masnog tkiva te malo slabiji tonus mišića.

Sa plastičnim kirurgom ćete razgovarati o pojedinoj metodi koja bi bila najbolje rješenje za vas.

Potencijalni rizici

Srećom, vrlo su rijetke ozbiljnije komplikacije nakon abdominoplastike. Svake godine, tisuće ljudi se podvrgava operacijama abdomena, bez većih problema te uz zadovoljavajuće rezultate. Ukoliko razmatrate abdominoplastiku, svakako biste trebali biti informirani o nekim prednostima i nedostacima.

Razumijem da svaka operacija predstavlja određeni rizik, no kako se mogu informirati više i odlučiti što je za mene najbolje?

O rizicima i mogućim komplikacijama najbolje je porazgovarati uživo sa plastičnim kirurgom.

Neki od potencijalnih rizika o kojima možete porazgovarati sa kirurgom su krvarenje, infekcija i reakcija na anesteziju. Manji gubitak tkiva uzduž reza moguć je u rijetkim slučajevima i to kada se radi velika abdominoplastika. Komplikacije koje usporavaju zacjeljivanje su ćešće kod pacijenata koji puše i imaju razna kronična oboljenja poput dijabetesa. Revizija zahvata u nekim slučajevima može rješiti prethodno loše učinjen zahvat.

Nakon operacije ponekad dolazi do nakupljanja tekućine ispod površine kože. Uklanjanje te tekućine je bezbolan postupak, te je nekad potrebno više puta dolaziti na drenažu.

Sami možete umanjiti neke od rizika tako što se držite uputa koje vam je dao kirurg, a odnose se na period prije i poslije samog zahvata.

Vaša operacija

Zadaća kirurga i cijelog operacijskog tima jest da vam iskustvo operacije učini što je moguće lakšim i jednostavnijim.

Kako se pripremiti za operaciju?

Ako ste pušač, poželjno je da prekinete s pušenjem barem mjesec dana prije operacije. Aspirin i određeni protuupalni lijekovi mogu uzrokovati pojačano krvarenje, stoga je poželjno izbjegavati uzimanje takvih lijekova u periodu prije i poslije operacije. Detaljnije upute dobit ćete u poliklinici tijekom pripreme za operaciju.

Abdominoplastika se može izvoditi ambulantno. Ukoliko je takav slučaj, osigurajte nekoga tko će vas voziti kući nakon operacije, te ostati s vama barem dan ili dva.

Na dan same operacije

Bit će vam dani lijekovi tijekom zahvata koji služe tome da vam olakšaju postupak. Uglavnom se radi o općoj anesteziji, no abdominoplastika se može izvesti i pod lokalnom anestezijom i intravenoznom sedacijom. Kada je operacija gotova, bit ćete odvedeni u sobu za oporavak, gdje će vaše stanje budno pratiti operacijski tim. U većini slučajeva, bit će stavljeni mali drenovi u šav koji sprječavaju nakupljanje tekućine u rani. Cijelo područje abdomena pažljivo će biti zamotano sterinlim gazama i posebnim preparatima koji ubrzavaju cijeljenje i sprječavaju nastanak infekcije, dok ćete preko svega nositi elastični steznik ili zavoj.

Na kućnu njegu bit ćete pušteni nakon par sati, osim ako kirurg ne odredi ostanak na promatranju preko noći.

Nakon operacije

Dan nakon operacije poželjno je da ustanete iz kreveta i pokušate se lagano kretati odnosno hodati kako bi se poboljšala cirkulacija i potaknulo zacjeljivanje. Možda nećete biti u mogućnosti stati uspravno, no najbolje bi bilo da ne sjedite predugo kroz narednih par dana. Napinjanje, saginjanje i podizanje stvari treba svakako izbjegavati kako bi se smanjila mogućnost stvaranja otoka ili krvarenja. Prilikom spavanja, najbolji položaj jest na leđima, s jastukom pod koljenima.

Drenovi će biti uklonjeni par dana nakon operacije i tada će biti obavljeno prvo previjanje. Ovisno o primjenjenoj tehnici abdominoplastike, bit će vam savjetovano da nosite steznik nekoliko tjedana nakon operacije.

Možda ćete primjetiti otekline i podljeve, što je očekivana normalna pojava. Podljevi odnosno modrice i otekline nestat će kroz par tjedana nakon zahvata. Može proći i više mjeseci prije nego što se cijelo područje abdomena u potpunosti smiri i splasne, nakon čega se vide pravi prezultati zahvata. Moguće je i da primjetite nedostatak osjeta ili utrnutost na području abdomena. Taj se osjećaj može zadržati i kroz nekoliko mjeseci i to je također normalna pojava. Čak je moguće da se nedostatak osjeta i pogorša, nakon čega počne nestajati.

Kada se mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima?

Važno je biti svjestan činjenice da vrijeme oporavka varira od osobe do osobe. Ovisno o opsegu abdominoplastike i vašem općem zdravstenom stanju, moći ćete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima (iako manje napornima) nakon 1-3 tjedna nakon zahvata. U većini slučajeva, možete započeti sa blažim vježbama nakon par tjedana. Možda ćete osjetiti blažu nelagodu i otekline tijekom tog perioda, ali to je potpuno normalno. Ako dođe do jačih bolova, svakako obavijestite liječnika o tome.

Svaku seksualnu aktivnost treba izbjegavati kroz najmanje dva tjedna poslije operacije, a prema uputi kirurga, možda će biti potrebna apstinencija kroz duži period.

Konačan rezultat abdominoplastike

Rezultat abdominoplastike jest ljepša tjelesna figura, ravniji i čvršći trbuh. Odjeća će vam puno bolje stajati, samopouzdanje će biti veće.

Ožiljak od reza će s vremenom  zacijeliti. Ipak, trebate biti svjesni činjenice da će se manji ožiljak od reza uvijek vidjeti. U većini slučajeva to je samo blijeda crta, dok je kod nekih pacijenata ta crta više vidljiva. Srećom, taj se ožiljak obično prikriva ispod ruba gaćica ili donjeg dijela kupaćeg kostima.

Koliko dugo traju rezultati abdominoplastike?

Osim ako dobijete ili izgubite značajniji broj kilograma ili ostanete trudni, abdomen bi trebao ostati čvrst i ravan kroz duži niz godina. Ipak, to ne može zaustaviti utjecaj starenja. Uvijek je moguće, nakon par godina napraviti ponovno abdominoplastiku kako biste popravili svoju figuru.

Zadržite kontakt sa svojim kirurgom

Nakon zahvata više puta ćete trebati doći na kontrole.

Molimo vas da zapamtite da kontakt s vašim kirurgom ne završava kada izađete iz operacijske sale. Ukoliko imate bilokakvih dvojbi ili pitanja tijekom oporavka ili poslije toga, svakako se obratite svojem plastičnom kirurgu.

NARUČITE SE/PITAJTE NAS