BOLNO RAME

Bolno rame je problem koji se javlja najčešće u žena srednjih godina ali može zahvatiti sve dobne skupine. Vrlo često su bolovi u ramenu povezani sa degenerativnim promjenama u vratnoj kralježnici (spondiloza). Bolovi su podmukli, često i noću, a posebno kod podizanja ruke. Pacijenti počnu sa analgeticima i ponekad fizikalnom terapijom pa  dođu kod specijaliste nekoliko mjeseci iza pojave simptoma. U kliničkoj slici dominiraju bolovi kod podizanja ruke iznad glave kao i kod rotacija. Zahvaćene su duboke tetive ramena koje se zovu rotatorna manšeta. UTZ je koristan jer nam može prikazati upalu, slobodnu tekućinu ili kalcifikat. RTG snima pokazati će stanje kostiju. Ako postoji sumnja na rupturu tetive ili promjene u dubini zgloba, radi se MR.

Osim konzervativnog liječenja, postoji nekoliko uspješnih operativnih zahvata koji mogu riješiti takve probleme.

Artroskopija je minimalno invazivna endoskopska tehnika gdje se uvođenjem kamere u zglob može kroz 2 rupice obaviti zahvat.

Tom tehnikom može se:

  • Čistiti upala dubokih tetiva – rotatorne manšete.
  • Ukloniti bolni kalcifikat u ramenu
  • Šivati oštećene tetive rotatorne manšete

 

BOLNO RAME U SPORTAŠA

Poseban problem je bolno rame u sportaša (vaterpolo, rukomet), gdje dolazi do preopterećenja dubokih tetiva uslijed uzastopnih zamaha rukom.  Tu će UTZ pokazati iritaciju tetiva uz okolni izljev.

Potrebno je  mirovanje uz posebnu fizikalnu th.  Osim prenaprezanja, česta su mehanička oštećenja i u samome zglobu koja se mogu otkriti magnetskom rezonancom ali je ponekad precizna dijagnoza moguća samo artroskopskim pregledom zgloba. To nam ujedno omogućava da odmah riješimo problem. Poznate su artroskopske operacije za stabilizaciju labavog ramena, operacije na dugoj tetivi bicepsa i neke druge.

TRAUMATSKA OŠTEĆENJA RAMENA

Iščašenje ramena događa se kod pada. Namještanje luksiranog ramena je bolno i obično se radi u bolnici. Nakon perioda mirovanja, započinje se s opreznom RHB. Kod nekih ljudi rame ostaje labavo pa počne iskakati kod nezgodnih pokreta. U tom slučaju imamo kronično nestabilno rame koje se treba operirati. To se također radi artroskopski, šivanjem oštećene čahure.

Kod pada na ispruženu ruku u osoba srednjih godina može doći do rupture tetiva rotatorne manšete. Ako se pacijent javi na vrijeme, moguća je artroskopska rekonstrukcija rotatorne manšete. Nakon nekoliko mjeseci tetive se povuku u dubinu i tada su potrebne složene rekonstrukcije. Zato je vrlo važno kod situacija da nakon pada čovjek ne može sam podići ruku , da se odmah javi specijalisti za rame kako bi se liječenje pravovremeno započelo.

 

U našoj poliklinici radi se: