Imate problem začepljenog uha? Pročitajte više o ovom učestalom problemu ili nam se obratite na 023/309-065.

 

Pravilno i stručno odstranjenje nakupljenog cerumena – ispiranje vodom zagrijanom na tjelesnu temperaturu, 37 stupnjeva C u ordinaciji specijaliste otorinolaringologa – obično uspješno odstranjuje nakupljeni cerumen.

uho

Često nam se desi neugodno iskustvo i neugodan osjećaj nagluhosti, punoće i nelagode u uhu, šum, a ponekad i vrtoglavica, obično poslije prvog ljetnog kupanja ili pokušaja da svrbež u uhu olakšamo uporabom tzv. vatiranih “baby štapića”.

Uzrok ovoj pojavi jest cerumen ili, kako se još često naziva, ušni vosak, smola. To je žutosmeđa masa koja u ušnom kanalu (zvukovodu) nastaje kao produkt rada ceruminalnih žlijezda i žlijezda znojnica, pomiješana s oljuštenim stanicama kože, česticama nečistoće i ponekom dlakom iz zvukovoda. Stvaranje i spontano čišćenje cerumena iz zvukovoda prirodne su pojave. Međutim, u nekih ljudi dolazi do potpunog začepljenja zvukovoda smolom, bilo zbog povećanog stvaranja ili otežanog spontanog čišćenja (npr. sužen zvukovod, životna dob), a često i nepravilnog postupanja pri održavanju higijene zvukovoda. Smetnje znaju biti vrlo neugodne, a kada se prvi put jave obično nas zaplaše zbog neugodnog osjećaja nagluhosti i punoće u ušima, šuma ili vrtoglavice.

Ušni se vosak prirodno pomiče, uglavnom zbog micanja čeljusti, u vanjski dio uha. Tu ga se slobodno može ukloniti bez štete, ali jedino rubom ručnika. To je prema mišljenju liječnika i najsigurniji način za čišćenje cerumena. Ako pojedinci ne uspiju tako očistiti uho, moraju se javiti svom liječniku.

Dijagnoza se postavlja lako, jer se kroz razgovor otkriva naglo nastala nagluhost, obično poslije kupanja ili pranja kose. Otoskopskim pregledom u vanjskom kanalu vidi se tamnosmeđa masa koja ga ispunjava i ne dozvoljava vidjeti bubnjić.

Pravilno i stručno odstranjenje nakupljenog cerumena – ispiranje vodom zagrijanom na tjelesnu temperaturu, 37 stupnjeva C u ordinaciji specijaliste otorinolaringologa ili liječnika obiteljske medicine – obično uspješno odstranjuje ove tegobe, a “bolesnik” riješen svojih tegoba zadovoljan napušta liječničku ordinaciju. Problemi obično nastaju prilikom nestručnog pokušaja odstranjenja cerumena iz uha.

Ne preporuča se samopomoć u vidu štapića za uši jer uglavnom “gurnu” smolu dublje u zvukovod i često oštete nježnu kožu zvukovoda kao ni raznorazni tuljci koji “otope ” smolu u prednjem dijelu zvukovoda a ne uspiju očistiti dio ispred i na bubnjiću a toplinom jednako mogu oštetiti zvukovod.

Prva pomoć u kućnoj izvedbi neka budu kapi za ušnu smolu koje se mogu kupiti u ljekarni a za “konačno rješenje” bolesnici se moraju obratiti liječniku.

izvor: www.pacijent.org