Na koje sve načine možemo ukloniti dlačice?

Kad govorimo o uklanjanju dlačica postoje 2 pojma – epilacija i depilacija. Depilaciju možemo obaviti voskom, kremama, elektro uređajima, brijanjem, a postoje i uređaji kojima se koriste kozmetički saloni tzv. IPL. Ukoliko se želite trajno riješiti dlačica, postoje i medicinske metode poput elektroepilacije i laserske epilacije i to laserima klase 4 kojima može upravljati samo educirano medicinsko osoblje, odnosno liječnici.

Što se dogodi s dlačicama ako ih čupamo jednom od navedenih metoda, a što ako se odlučimo laserskim putem ukloniti dlačice?

Razlika je u trajnosti. Zamislite samo koliko se vremena i novca može uštedjeti ako se više ne trebate brijati? To se odnosi i na muškarce i na žene, naravno. Čupanjem i brijanjem dobili smo privremeno rješenje, a nemali broj osoba je iskusio i problem uraslih dlačica i upale korjena dlake, čime cijela stvar postaje medicinski problem.

Korištenjem laserskih sustava mi ubijamo izvor dlačica; korijen zajedno s papilom, matriksom, koji stvara dlačice. Kad je papila koja stvara dlačicu potpuno uklonjena, dlaka nikad više ne raste na tom mjestu. Valja napomenuti kako se jednim tretmanom medicinskim laserima može ukloniti otprilike 20 posto dačica jer samo dlačice koje se nalaze u fazi rasta su podložne uklanjanju laserskim sustavima. Zato je potrebno 4 do 6 tretmana kako bi se dlačice u potpunosti uklonile. Tretmani se mogu raditi i ljeti, bez obzira na boju kože ili dlake.

O laserskom uklanjanju dlačica (trajna epilacija)

Treba prvo naglasiti da primjenjujemo novu lasersku tehnologiju koja kombinira vakumske ručke s hlađenjem, zbog čega je laserska epilacija našim laserom provjereno potpuno bezbolna.

Obavezne su besplatne konzultacije prilikom kojih se određuje tip kože i radi procjena tretmana, no ukoliko su svi uvjeti zadovoljeni, tretman se može raditi u istom terminu.

Nove generacije lasera koriste dvije valne duljine. Jednom valnom duljinom od 800 do 810 i od 1064 nanometara tretiraju se sve boje kože od vrlo svijetlih do tamnoputih.

Nekoć lasere niste mogli koristiti za ljetnih perioda, ali kako je tehnologija napredovala, laseri su posve sigurni za korištenje tijekom cijele godine, tretmani se mogu raditi i nakon solarija.

Kao što smo već spomenuli, samo dlaka koja je u fazi rasta može se uništiti u potpunosti. Jedan mali posotak dlaka (2-3%) je u dugoj fazi mirovanja pa nakon godinu do dvije dana otprilike dođu do izražaja. Zato se može desiti da nakon par godine primjetite nekoliko dlačica koje izraštavaju bez obzira na laserski tretman pa se postupak s laserom mora ponoviti kako bi se i taj preostali dio dlačica uklonio.

Je li moguće laserom ukloniti dlačice bilo gdje na tijelu?

Sa apsolutno svih područja na tijelu se mogu ukloniti dlačice osim kapaka. Također, ono što je teško i gotovo nemoguće ukloniti su bijele (ne blond) dlačice. Laseri se hvataju za određene pigmente – eumelanin i vrlo slabo na feomelanin – plava, crvena kosa. Nova generacija lasera može i to rješavati. No, ako je dlaka u potpunosti bijela – laser ju zaobiđe.

Zašto boja dlake i tip kože određuju uspjeh laserskog uklanjanja dlaka?

U tijelu postoje određeni kromofori – to su tvari na koje se laserska zraka posebno nakuplja i hvata. Jedno je hemoglobin u krvi, na taj način uklanjamo kapilare i vene, drugo je voda, radimo frakcijski, režemo kroz kožu, zatežemo lice, a treća stvar je melanin, a on se nalazi u tamnom pigmentu. Što je dlaka tamnija to ju je lakše ukloniti jer fokusira i hvata veći snop zrake. Što je manja količina melanina, a dlaka svjetlija, to ju je teže ukloniti. Uz pomoć novih generacija lasera moguće je ukloniti i blond dlaku jer se koriste veće snage postavaka, kao što je trik zagrijavanja tkiva oko dlake, pa se matriks i korijen u potpunosti mogu uništiti. Kod bijele dlake – moguće je i nju tretirati, ali efekti nisu isti kao kod tamne i potrebno je puno više tretmana da bi se nešto konkretnije postiglo.

 laserska epilacija

Za kraj, postoje li rizici laserske epilacije dlaka, te koji bi vaš savjet bio svima onima koji se odlučuju na lasersku epilaciju, na što moraju posebno obratiti pažnju?

Prije uklanjanja dlačica osoba ne bi smjela 9 do 10 dana biti na jakom suncu zbog melanina koji se razvija u koži. Može nastati iritacija kože nakon tretmana, ako su snage lasera jake i ako ste osjetljivi. Ako uzimate lijekove koji su fotosenzibilni onda laserska zraka radi velike probleme jer se antibiotik nataloži u koži pa mogu nastati velike promjene u boji kože. Inače su nuspojave vrlo male. Moguća hiperpigmentacija je prolazna.