OPCIJE LIJEČENJA HEMOROIDA

 • Konzervativno liječenje

  U liječenju hemoroida prvog i eventualno drugog stupnja pristup je konzervativan. Prepisuju se čepići i masti, preporučuje se prehrana s više voća, povrća i žitarica, pojačan unos tekućine, izbjegavanje ljutih začina i alkohola te općenito većih napora. Tim pristupom simptomi se smanjuju ili nestaju za dva do sedam dana.

 • Sklerozacija hemoroida sklerozantnim kemijskim sredstvom

  U slučaju neuspjeha konzervativnog liječenja, može primijeniti tretman injekcijama sklerozantne otopine. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji. U hemoroid se ubrizgava sklerozantno sredstvo (Aetoxyslerol) koje kemijskim putem “uništi” stijenke vene. Ovaj tretman ne zahtijeva poseban oporavak.  Obično se skleroziraju tipična mjesta svakih osam dana.

 • Laserska operacija hemoroida  (laser 1470 nm)

  U slučaju jače izraženih hemoroida, učestalih upala i krvarenja, najbolje trajno rješenje je kirurški pristup tj. trajno odstranjenje hemoroida (hemoroidektomija). Razvoj medicinske primjene lasera omogućio je tehniku LASERSKE OPERACIJE HEMOROIDA, pri čemu postoje mnoge prednosti u odnosu na klasični kirurški pristup.

 • Pomoću lasera 1470nm te laserskog vlakna, naši educirani kirurzi izvode lasersku operaciju hemoroida kojom se mogu ukloniti hemoroidi I, II, III i IV stupnja. U osnovi, laserskim vlaknom se kroz minimalnu inciziju ulazi u područje proširenih vena u području anusa i radi se sklerozacija oboljelih žila. Krvarenje je tijekom zahvata minimalno.

Prednosti laserske operacije hemoroida:

 • Kraće vrijeme oporavka – 3 do 5 dana
 • Okolno tkivo je netaknuto
 • Manje postoperativnog krvarenja i manje mogućnosti stvaranja ožiljaka
 • Potrebno je manje lijekova protiv bolova nakon zahvata
 • Brže cijeljenje nakon operacije
 • Cjelokupni zahvat u prosjeku traje 45 minuta
 • Odlazak kući isti dan nakon zahvata
 • Mogućnost da se zahvat obavi u sedaciji i lokalnoj anesteziji

Klasična operacija hemoroida

Postoje razni načini odstranjenja hemoroidalnih čvorova, no osnovni princip u svim tim operacijama je podvezivanje i kirurško odstranjenje hemoroida. Operacije se u pravilu izvode u općoj anesteziji. U potoperativnom tijeku bolesnik mora paziti na stolicu, jesti laganu hranu te uzimati analgetika prema potrebi. Bolovi poslije operacije mogu značajni, što ovisi ne samo o opsežnosti operativnog zahvata nego i o osjetljivosti bolesnika. Kod većih operacija hemoroida, oporavak traje otprilike mjesec dana, tijekom čega mogu biti značajno ograničene svakodnevne aktivnosti. Vrlo je važno nakon zahvata paziti na higijenu operiranog područja.

Jednim od glavnih čimbenika nastanka smatra se uspravno držanje, zbog čega se povećava tlak u emoroidalnim venama. Česti su bolesnici čiji su životni ritam i navike podređeni hemoroidalnoj bolesti, vrlo neugodnu problemu. Prilikom i manjih napora hemoroidi često “ispadaju van”, osobe nisu u mogućnosti aktivno se baviti sportom, izbjegavaju dulje vožnje automobilom, prisiljeni su na poseban režim prehrane, a dogodi im se i da prokrvare na javnome mjestu. Zahvaljujući velikome napretku medicine tu neugodnost više nije potrebno trpjeti jer postoje učinkovite metode za trajno uklanjanje tegoba.

Završno debelo crijevo (rektum) najniže je smješteni (najdistalniji) dio probavnog sustava, anatomski i funkcionalno odgovoran za ritam njegova voljnog pražnjenja. Tu funkciju omogućuje složen neuromišićni mehanizam za nesmetano zatvaranje i po potrebi pražnjenje distalnih dijelova tog sustava, pa ga nazivamo organom kontinencije.
Tegobe mogu biti tumorske (maligne i benigne) ili, što je češće, upalne prirode. Mali postotak ljudi posjećuje liječnika zbog smetnji u analnoj regiji. Razlog tome je stid, ali i uvriježeno mišljenje kako je pregled neugodan. Često se bolesnici mjesecima i godinama sami liječe prije negoli odluče otići na pregled.

Više o hemoroidima pročitajte ovdje.