Dupuytrenova kontraktura ili palmarna fascijalna fibromatoza

Ova deformacija uzrokovana je promjenama u palmarnoj (dlan) aponeurozi (lat. aponeurosis palmaris), koje rezultiraju fleksijskom kontrakturom prstiju ruke. U pravilu ova deformacija ne uzrokuje bol.

Kontraktura je nazvana prema francuskom liječniku Guillaume Dupuytren koji je prvi opisao kirurški zahvat kojime je ispravio promjenu.

Dupuytrenova kontraktura razvija se najčešće polako, kroz više godina i odvija se na slojevima tkiva neposredno ispod kože dlana. Bolesti se stvara kroz zadebljanje u obliku potkožnih traka, nabora i udubina u koži dlana, koja posetepeno savijaju zahvaćene prste pa ih bolesnik u kasnijem stadiju bolesti više ne može ispraviti. Takvo stanje znatno komplicira životne svakodnevne aktivnosti poput stavljanja ruku u džep, rukovanje, navlačenje rukavica, hvatanje predmeta itd.

Bolest najčešće zahvaća 4. i 5. prst, no može se pojaviti na svim prstima šake, čak i na stopalima. Češće se javlja kod mušakaraca starijih od 40 g., a liječi se kirurškim zahvatom.

 

Za više informacija o liječenju i operaciji ove bolesti možete nas kontaktirati mailom ili telefonom na tel: 023/309-065.