AUTOLOGNA KONDICIONIRANA PLAZMA (ACP) : ŠTO JE TO?

Piše: Prof.dr.sc. Radovan Mihelić, dr.med., specijalist ortoped

Acp injekcija za zgloboveDJELOVANJE

Kliničke studije pokazuju da je ACP korisna kod ozljeda mišića, ligamenta, zglobova i zglobne hrskavice.

Prva reakcija organizma na ozljedu je proizvodnja trombocita i njihov transport na mjesto ozljede. Trombociti su krvne pločice koje sa svojim faktorima rasta i cijeljenja započnu proces cijeljenja. Korisno djelovanje krvnih stanica u ozljedama mekih tkiva i hrskavice uočeno je još prije desetak godina, prvo u sportaša. Uslijedile su kliničke studije koje su podržale ovaj način liječenja.

POSTUPAK

Liječnik uzme manju količinu krvi iz vene, epruveta se centrifugira i korisni dio plazme se odmah ubrizga u tkivo ili zglob. Postupak je bezbolan i brz. Preporuča se više uzastopnih davanja u razmaku od 5-7 dana.

 INDIKACIJE

Akutne ozljede mišića, ligamenta ili tetiva, kronične upale tetiva, kronična oštećenja hrskavica

LIJEČENJE ACP-om JE BRZO, UČINKOVITO! NEMA STRANIH PRIPRAVAKA NI RIZIKA ZARAZE! UČINKOVITA TVAR JE IZ VAŠE VLASTITE KRVI, BEZ STRANIH PRIMJESA. TO JE POTICAJ PRIRODNOG, BIOLOŠKOG OPORAVKA!

Aktivna tvar se dobije iz periferne krvi koja se centrifugira, crvena krvna zrnca se odstrane, a plazma obogaćena trombocitima se izdvoji i ubrizgava u željeno mjesto.

ACP je krvna plazma obogaćena trombocitima koji sadrže različite faktore rasta. Oni poboljšavaju komunikaciju i aktivaciju stanica na mjestu ozljede, te ubrzavaju početak cijeljenja.